Krympeflex – Derfor krymper krympeflex

Krympeflex er et mekanisk udvidet rør lavet af termoplastisk materiale (typisk af nylon eller polyolefin) der, på samme måde som vasketøjet, trækker sig sammen når det udsættes for høj varme. Typisk krymper det til halv størrelse, men der findes flere typer der krymper helt ned til 1/4 af sin udvidede diameter.

For at få røret til at krympe, opvarmes det til lige over plast-polymerens smeltepunkt hvorefter det mekanisk udvides ved at puste det op med gas. Til slut køles det hurtigt ned for at stabilisere materialet. Størrelsen forbliver den samme under nedkølingen. Ofte bestråles røret indledningsvist for at skabe krydsforbinding. Krydsforbindingen hjælper røret med at bevare sin form både før og efter krymp.

Når røret udsættes for høj varme – mellem 100 og 130 °C, trækker polymererne sig sammen og røret krymper tilbage til sin oprindelige størrelse og diameter. Flere typer krympeflex laves med en lim på indersiden der smelter når krympeflexen udsættes for varme. Når limen smelter og kommer i kontakt med det emne der krympes over, øges klæbe- og isoleringsevnen.

Dette indlæg blev udgivet i Teknik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>